Solutii si tehnici speciale
In contextul unui mediu urban aglomerat sau cu constrangeri topografice semnificative, transportul si distributia fluidelor impun utilizarea unor tehnici speciale de montare a conductelor: fie tehnici fara transee, fie tehnici de executie rapida a transeei.
Specialistii ACVATOT analizeaza proiectele in integralitatea lor si propun beneficiarului solutiile care indeplinesc urmatoarele conditii:
• siguranta in executie si exploatare;
• calitate;
• costuri minime;
• rapiditate in executie.
Forajul orizontal si forajul dirijat permit trecerea pe sub obstacole (autostrazi, rauri, cai ferate), precum si protectia solurilor si a subsolurilor. ACVATOT va propune aceasta solutie, pentru pozarea diferitelor conducte de apa, canal, gaz sau fibra optica, ale caror diametre sunt cuprinse intre 25mm si 630 mm.
Pipe jacking este una dintre solutiile propuse de ACVATOT pentru constructia retelelor subterane fara transee, cu diametre mari. Acesta tehnica are aplicabilitate atat in domeniul retelelor de apa si canalizare, cat si in cel al energiei si telecomunicatiilor. Diametrele conductelor ce pot fi puse in opera variaza intre 500 si 2500 mm, fara limita reala de lungime intrucat pot fi inlantuite mai multe trageri, drepte sau curbe, cu sau fara panta. Capul taietor al utilajului este adaptat in functie de natura terenului. Sistemul de ghidare poate fi laser sau giroscopic. Ansamblul utilaj-conducta avanseaza prin impingere. Elementele de canalizare au, in general, o lungime de 3 m si pot fi insiruite cate conducte sunt necesare pentru a atinge lungimea dorita.
Terasamentul realizat cu ajutorul utilajelor permite un randament important al avansarii lucrarilor. Iar cand termenul de executie este scurt si terenul permite interventia unor astfel de echipamente, ACVATOT intervine cu o masina industriala de sapat. Cu o cadenta ce poate atinge 1000 de metri pe zi, aceasta masina reprezinta o alternativa la clasicele ultilaje de terasament.